Založ si blog

Pod dohľadom svokry?

Ako pozorovateľ a pozorný poslucháč som si všimol, že mnohí ľudia z môjho okolia musia prakticky denne riešiť uspokojenie chúťok svokrovcov, prípadne rodičov.
Ide o to, že sa vyskytuje pomerne často fenomén ľudí vo vyššom strednom veku, ktorým deti odrastú, jednoducho sa stanú dospelými a tí rodičia akosi nechcú tento stav zobrať na vedomie. Latentne alebo aj veľmi aktívne monitorujú život dcér, synov a najčastejšie vnúčat. Nepochybujem, že často za tým môže byť dobrý úmysel , ale žiaľ takmer v každom prípade tam chýba tá najpodstatnejšia ľudská vlastnosť- dať tým ľuďom skutočnú slobodu, nepokúšať sa tých dospelých, svojprávnych ľudí spútavať, vlastniť. Dávať im naozajstnú lásku, ktorá nie je majetnícka, ale je čistá, úprimná, bezpodmienečná a na sto honov vzdialená od vlastníctva. Umenie „pustiť“ sa ukazuje ako naozajstný rébus predovšetkým v rodinných prípadoch, kde najčastejšie starnúci manželia nemajú dostatočne naplnený život čí už partnerskou, vzájomnou láskou, ktorá sa akosi vytratila -pravda- ak nejaká bola, alebo niekedy aj tým, že ich život sa po odchode deti z rodinného hniezda tak dramaticky vyprázdnil, že si ho za nič na svete nevedia zmysluplne vyplniť a už vôbec nie užívať.
Myslím si , že je to v každom ohľade patologické a je dôležité s tým niečo robiť. Nepíšem to len ako teoretik, ale aj ako praktizujúci rodič. Máme s manželkou dospelého syna, ktorému sme boli tento mesiac na promóciách. Dovolím si tvrdiť, že máme veľmi dobrý vzťah, je až neuveriteľne bezproblémový a vzájomne nápomocný. I keď sa náš syn občas v našej domácnosti a najmä na záhrade, stáva často nenahraditeľný, tak nemáme absolútne žiadnu pochybnosť o tom, že keď sa hoci aj hneď teraz rozhodne ísť žiť, ísť za prácou, alebo kdekoľvek a s kýmkoľvek na druhý koniec sveta, trebárs na Nový Zéland, tak ho v tej aktivite budeme podporovať. Nebudeme mu v ničom brániť, ale len mu priať z celého srdca, nech nájde šťastie a harmóniu v živote. Sting to nádherne spieval v piesni „If you love somebody set them free“, je to môj veľmi obľúbený song.
Ak niekoho máte skutočne radi, tak mu dajte slobodu! Neriešte jeho životné postoje, svetonázor, životný štýl- jednoducho to pustite a nechajte tak!
Mojim pozorovaním som prišiel k zaujímavému poznatku, že často menej vzdelaní, možno intelektuálne menej zdatní ľudia, s tým majú paradoxne menší problém, ako často super edukovaní ľudia, ktorí majú neraz takú šialenú túžbu sa v synovi / v dcére „vidieť“, že tým deťom doslova likvidujú životy. A v prípade, že sa tam aj starí rodičia nevedia nájsť, tak chcú mať aspoň veci „pod kontrolou“…
Posledný aspekt tejto problematiky býva spojený so „súcitom“, keď napríklad Vaša partnerka usúdi, že mama je sama , nuž teda budeme zvyšok života chodiť každú sobotu k nej na obed.
To nie je sarkazmus ani vtip a nehľadajte tam prosím môj nedostatok empatie. Tiež je to v každom ohľade, aspoň z môjho pohľadu, patologický a na hlavu postavený postoj. Pokiaľ pani nemá 85 rokov a neleží s dekubitmi v starobinci alebo nemocnici, tak si tí ľudia, vždy môžu a vedia nájsť zmysluplné aktivity, spoločenské vyžitie bez toho aby sa vytvárali konštelácie, ktoré sú pod rúškom lásky a rodinnej spolupatričnosti iba zrejmým majetníctvom a neschopnosťou sa odpútať a jednoducho „pustiť“ to veľké, dospelé dieťa do života. Nič menej a nič viac. Je dôležité si to uvedomiť, nájsť v sebe dostatok asertivity, aby ste sa s rodičmi, príbuznými a vlastne s kýmkoľvek stretávali vtedy, keď to tak NAOZAJ cítite a kedy za tým nie je potreba monitoringu ani nič podobné.
Jednoducho vždy sa tešiť na stretnutie s rodičmi a pritom si prirodzene zachovať autonómiu vlastnej rodiny, pripadne vlastného dospelého života.

Lipnutie

14.12.2022

Lipnutie je vždy a v každej situácii negatívne. Časté býva lipnutie v partnerskom zväzku. Aj keď majú partneri medzi sebou láskou naplnený harmonicky vzťah, lipnutie ho môže len narušiť, v horšom prípade celkom zničiť. V prípade, keď sa partneri rozídu, pretože láska vyprchala a jeden z partnerov naďalej lipne na bývalom partnerovi, ide o silne patologicky jav. [...]

Tuzex

20.09.2022

Detstvo aj dospievanie som prežil v obci v bezprostrednej blízkosti nášho hlavného mesta. V tom období, na prelome sedemdesiatych o osemdesiatych rokov minulého storočia, bol u nás v krajine akútny nedostatok určitého druhu tovaru. Dalo by sa vlastne povedať, že všetkého tovaru. Optikou mladého chalana sa to prejavilo najmä v móde, teda v obliekaní a samozrejme [...]

Nole

09.01.2022

Myslím, že už od roku 2008 chodím s celou rodinou za dvojicou ľudí, manželmi, ktorí žijú v chalúpke v hlbokom lese nad Terchovou. Tí ľudia sa rozhodli, žiť mimo civilizácie bez elektriny a wifi, ale to nie je v tomto príbehu teraz podstatné. Postupne týchto manželov objavili stovky pútnikov, alebo ak chcete hľadačov zo Slovenska aj Čiech. Nikomu nevadia so svojim [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 183223x
Priemerná čítanosť článkov: 4698x

Autor blogu

Kategórie