Založ si blog

Manželstvo

Manželstvo, alebo aj trvalý zväzok dvoch dospelých ľudí je najťažší životný challenge, jednoducho najťažšia výzva, ktorej môžete v dospelosti čeliť. Tým najťažším vo vzťahu je každodenné zrkadlenie, tzv. vyzliekanie donaha partnerom. Všetky tie veci okolo, spory, hádky, rozdielne pohľady a podobne sú len nastavením zrkadla. Ide o neúprosné zrkadlo , ktoré nemilosrdne odhaľuje naše nespracované vlastnosti, odhaľuje naše ľudské nedostatky, dogmy prinesené často z detstva odkukané od rodičov a podobne.

V našej krajine sa rozvádza okolo 50 % manželstiev. Väčšina do 7 rokov. Je to viac ako v minulosti, aj z dôvodu, že ľudia sú dnes oveľa viac individualistickí ako v minulosti. Nebojím sa povedať, že aj viac sebeckí.

Sú prakticky 3 spôsoby prežívania manželstva. Žiaľ, ten prvý je už spomenutý- rozvod, resp. rozchod, keď je to zrkadlenie také neznesiteľné, že partneri idú radšej od seba. Múdri ľudia vravia, že na rozvod je v skutočnosti len pár dôvodov: Domáce násilie, alkoholizmus, promiskuita, alebo ten duchovnejší- keď si už partneri nemajú čo navzájom dávať, keď sa kruh uzavrie, vkradne sa stereotyp, vytratí láska a partneri sa nikam neposúvajú.

Druhý častý spôsob manželského prežívania je, keď partneri často aj po počiatočnom zaľúbení neskôr po rokoch, niekedy aj skôr „vychladnú“, ale z určitých dôvodov, napr.“praktických“, deti, majetky, okolie a podobne, nejdú od seba a prežívajú prakticky v separátnom stave „spoločný“ život. Je to najmä v mestách pomerne rozšírený jav. Len ako príklad uvediem- často napríklad medializované páry ruka v ruke iba na plese v opere.

Tretí spôsob a dovolím si tvrdiť, že jediný „zdravý“ je , keď partneri  žijú v dobrovoľnom, láskou naplnenom zväzku, kedy nemajú potrebu jeden druhého vlastniť, ale s radosťou a adekvátnou vášňou si vychutnávajú celý život prítomnosť jeden druhého. Radi zdieľajú spoločné momenty a neustále sa usilujú osviežiť vzťah vzájomnou milotou, nežnosťou a najmä POZORNOSŤOU!

Berte manželstvo ako výzvu a s pokorou prijmite možnosť sa posúvať každý deň ďalej na Vašej ceste.

Lipnutie

14.12.2022

Lipnutie je vždy a v každej situácii negatívne. Časté býva lipnutie v partnerskom zväzku. Aj keď majú partneri medzi sebou láskou naplnený harmonicky vzťah, lipnutie ho môže len narušiť, v horšom prípade celkom zničiť. V prípade, keď sa partneri rozídu, pretože láska vyprchala a jeden z partnerov naďalej lipne na bývalom partnerovi, ide o silne patologicky jav. [...]

Tuzex

20.09.2022

Detstvo aj dospievanie som prežil v obci v bezprostrednej blízkosti nášho hlavného mesta. V tom období, na prelome sedemdesiatych o osemdesiatych rokov minulého storočia, bol u nás v krajine akútny nedostatok určitého druhu tovaru. Dalo by sa vlastne povedať, že všetkého tovaru. Optikou mladého chalana sa to prejavilo najmä v móde, teda v obliekaní a samozrejme [...]

Nole

09.01.2022

Myslím, že už od roku 2008 chodím s celou rodinou za dvojicou ľudí, manželmi, ktorí žijú v chalúpke v hlbokom lese nad Terchovou. Tí ľudia sa rozhodli, žiť mimo civilizácie bez elektriny a wifi, ale to nie je v tomto príbehu teraz podstatné. Postupne týchto manželov objavili stovky pútnikov, alebo ak chcete hľadačov zo Slovenska aj Čiech. Nikomu nevadia so svojim [...]

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 183232x
Priemerná čítanosť článkov: 4698x

Autor blogu

Kategórie