Založ si blog

Polarizácia

Táto krajina má z môjho pohľadu jeden zásadný problém, je neuveriteľne polarizovaná. Prakticky v každej oblasti!

Ak v tejto krajine vznikne iniciatíva – vymyslím si lesných škôlok, tak vzápätí sa na sociálnej sieti vytvorí kontra iniciatíva – proti lesným škôlkam. Toto bol len príklad.

Pozrime sa na to najprv politicky. Táto krajina je zhruba na polovicu rozdelená na dva tábory. Jedna časť bojuje proti ruskej propagande, sympatizuje s časopisom .Týždeň, denníkom N, či Sme. Druhá časť populácie naopak nemusí prezidenta Kisku a už vôbec nie Hríba, číta časopis Zem a Vek, má problém s festivalom Pohoda a Bratislavskou kaviarňou. Do tohto bodu by to bolo v poriadku, pokiaľ by tam nevstupovala na dennej báze militantnosť a maximálna vyhrotenosť z oboch strán. Pritom podľa môjho hlbokého presvedčenia, ak pozorne monitorujete oba myšlienkové prúdy, prečítate si aj Zem a Vek, ale aj denník N, tak sa neviem ubrániť spomínanému presvedčeniu, že pravda je niekde uprostred. Tie tábory si z duchovného pohľadu len zrkadlia.

Rovnako je to s vegetariánmi a „mäsožravcami“, alternatívnymi pôrodmi a klasickými pôrodmi, liečbou alopatickou a holistickou, priaznivcami eko kultúry a globalistami a podobne. Ešte aj keď hrá reprezentácia Slovenska futbal, tak sa tradične vytvoria tábory plné nevraživosti, koho mal Kozák postaviť, kde jedna skupina veľmi nahlas kričí, že Kozák tam nemá čo hľadať. Po víťazstve na chvíľu stíchnu. Ale len na chvíľu.

Je tu prezidentský kandidát Chmelár a práve o hľadaní cesty ako krajinu čo najmenej polarizovať, je myslím jedna z jeho hlavných tém. Chmelár z môjho pohľadu hovorí často múdro, zmierlivo, spomína často slová ako mier, pravda a harmónia. Nikto naňho nič nevytiahol – hádam ani teda nemá nič nekalé za ušami. Ja mu tu teraz nerobím promo- naopak- chcem si len tipnúť, že takýto kandidát má žiaľ pramalú šancu. Ak si môžem tipnúť, tak vo „finále“ prezidentských volieb na Slovensku sa takto o rok budú biť na jednej strane Mistrík a Čaputová blízki progresívnemu Slovensku a skôr liberálne založení ľudia a na druhej strane sa podľa mňa slušnej podpore dočká Kotleba , prípadne Harabin z úplne opačného politického spektra. Len opäť nie nikto umiernený.

Pýtal som sa nato asi najvýznamnejšieho psychológa v tejto krajine, že prečo to je takto. Povedal mi, že najčastejšie Vás „stiahne“ názorový prúd, kde sa socializujete, respektíve kde pracujete a podobne. Je naozaj vzácne, keď niekto nájde v sebe toľko sebareflexie a takú silnú dávku svedomia ako novinár Hanus vo fundamentálnej zmene uhla pohľadu na prípad Cervanová! Osobne to mimoriadne oceňujem- má môj obdiv. Ak sa ťaháte s náckami po krčmách, tak Vám príde prirodzené myslieť si, že Hitler to vlastne nemyslel zle. Rovnako, keď sa pofľakujete po bratislavských kaviarňach, tak sa Vám ľahko môže stať, že sa Vám videnie sveta zúži na sushi reštaurácie a kde hrajú v piatok dobrý dramáč.

Často je pravda uprostred. Naše videnie sveta je subjektívne- jednoducho ide iba o náš pohľad. Z iného uhla pohľadu vyzerajú veci naozaj inak. V civilizovanom svete to tak už nie je. Keď Švédska futbalová alebo hokejová reprezentácia prehrá zápas, tak nikto tých hráčov ani trénerov nehejtuje! Jednoducho si ľudia povedia, že nabudúce to snáď vyjde.

Na zaver čerstvá skúsenosť. Na obchodnej ulici nedávno brutálne zavraždili človeka. Všetkých nás to pobúrilo. Avšak na facebooku som už našiel reakcie tých „aktivistov“, ktorí chcú zobrať spravodlivosť do vlastných rúk a vraha z Dunajskej stredy by najradšej zlynčovali….Zamyslite sa nad tým zrkadlením, o ktorom som písal. Veď tí ľudia sú minimálne v latentnej podobe rovnakí, ako ten nešťastník vrah… 🙁

Lipnutie

14.12.2022

Lipnutie je vždy a v každej situácii negatívne. Časté býva lipnutie v partnerskom zväzku. Aj keď majú partneri medzi sebou láskou naplnený harmonicky vzťah, lipnutie ho môže len narušiť, v horšom prípade celkom zničiť. V prípade, keď sa partneri rozídu, pretože láska vyprchala a jeden z partnerov naďalej lipne na bývalom partnerovi, ide o silne patologicky jav. [...]

Tuzex

20.09.2022

Detstvo aj dospievanie som prežil v obci v bezprostrednej blízkosti nášho hlavného mesta. V tom období, na prelome sedemdesiatych o osemdesiatych rokov minulého storočia, bol u nás v krajine akútny nedostatok určitého druhu tovaru. Dalo by sa vlastne povedať, že všetkého tovaru. Optikou mladého chalana sa to prejavilo najmä v móde, teda v obliekaní a samozrejme [...]

Nole

09.01.2022

Myslím, že už od roku 2008 chodím s celou rodinou za dvojicou ľudí, manželmi, ktorí žijú v chalúpke v hlbokom lese nad Terchovou. Tí ľudia sa rozhodli, žiť mimo civilizácie bez elektriny a wifi, ale to nie je v tomto príbehu teraz podstatné. Postupne týchto manželov objavili stovky pútnikov, alebo ak chcete hľadačov zo Slovenska aj Čiech. Nikomu nevadia so svojim [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 183301x
Priemerná čítanosť článkov: 4700x

Autor blogu

Kategórie