Založ si blog

Koniec rádia Anténa Rock

Na konci mesiaca september prestane vysielať rádio Anténa Rock. V mladosti som zažil, ako rádio, v ktorom som pracoval, skončilo. Bolo to však dosť dávno a najmä išlo o z pohľadu počúvanosti malé rádia /rádio RMC a rádio Ragtime/.

Rádio Anténa Rock bol úspešný projekt. Podľa jediných relevantných dát v tejto krajine, ktoré merajú počúvanosť rozhlasových a televíznych staníc – spoločnosti Median, si rádio Anténa Rock naladilo denne viac ako 150 tisíc ľudí. Počet týždenných poslucháčov sa blížil k 400 tisíc a podiel na rozhlasovom trhu /share/ namerali Anténe Rock cez 3,6%, čo ho radí na 6.miesto počúvanosti komerčných rozhlasových staníc. Ja som ten, čo som tam mal od prvého dňa na starosti hudbu. A budem žiaľ aj ten, ktorý to v posledný septembrový deň s kolegami vypnem.

Rádio Anténa Rock sme preformátovali z niekdajšieho rádia Anténa, ktoré malo nízku počúvanosť. Spolu s naším anglickým a švédskym konzultantom a po precíznej mapovacej štúdii sme sa rozhodli pre rockový formát. Vopred sme vedeli aj limitujúce faktory: v našom regióne nie príliš početná target group /cieľová skupina/ a slabšie pokrytie / zhruba 50% územia Slovenska/ . Napriek tomu sme vedeli, že keď to rádio nastavíme profesionálne, pridáme k tomu úprimnú vášeň a entuziazmus, tak to môže fungovať. Po 7 rokoch sme sa dostali paradoxne k najvyšším číslam počúvanosti. Prekročili sme 100 tisíc followerov na facebooku, máme úžasné a mimoriadne početné interakcie na nespočetne veľa našich udalostí, ako hecovačky, Live koncerty a podobne.

Viem však, že vás zaujíma jediné – prečo, keď máme dobré čísla počúvanosti a desaťtisíce ľudí si denne naladia rádio Anténa Rock, ho ideme vypnúť? Na túto legitímnu otázku by vám vedel zodpovedne odpovedať iba náš akcionár. Ja vám môžem povedať len informáciu, ktorá sa dostala k nám. Ani pri spomínaných – z môjho pohľadu solídnych číslach počúvanosti, si Anténa Rock nevie reklamou zarobiť na prevádzku. Najvyššia položka sú vysielače, tie platby idu ročne do stoviek tisíc Eur. Vysokou položkou sú poplatky za autorské pravá, niečo mzdy pre tých zopár nadšencov, ktorí sa na programe podieľajú. Suma sumárom, rádio , ktoré má počúvanosť okolo 3,5% a teda tých 150 tisíc denných poslucháčov, sa obchodne neuživí. Je legitímne, že majitelia to berú výhradne ako biznis. Môžeme si my aj vy o tom myslieť čo chcete, v trhovej spoločnosti tak tieto spoločnosti konajú na dennej báze. Dnes ten „čierny Peter“ padol na rádio, o ktorom sa bavíme.

Na záver si neodpustím zopár faktov – nie domnienok. Vraciam sa k tomu čo som spomenul v úvode tohto blogu- že išlo o úspešný projekt: S minimom zamestnancov, prakticky s 3-4 ľuďmi s patričným nadšením sme dokázali v každom meranom segmente predbehnúť štátne rádio FM, na ktorého vysielaní sa podieľajú desiatky ľudí. Rádia porovnateľného žánru ani neriešte, nech už máte na mysli ktorékoľvek rockové rádio, tak vedzte, že ich počúvanosť nikdy neprekročila 10 tisíc ľudí a to som to číslo trosku prehnal, lebo objektívne – pokusy o rockové rádia mali počúvanosť v stovkách… V žiadnom rádiu som nezažil lojálnejších poslucháčov, fanúšikov!

Neriešte repetíciu, výber pesničiek! Buďte si istí, že sme presne vedeli, prečo hráme toľko skladieb, presne sme testovali afinitu každého jedného titulu na Anténe Rock. Boli sme v každom aspekte slobodní a tí ľudia , ktorí tam pracovali aj nepochybne šťastní. Ja sa im môžem len úprimne poďakovať, Tomaggiovi, Sifonovi, Mary, ale aj Robovi, Andrei a najmä Tomášovi, ktorý sa to snažil zachrániť do posledných síl.

Tak ako píšeme na webe – u nás sa pátos nenosí, keď nejde o život ide o h…o. Musíme všetci akceptovať realitu, že v tejto dobe niekedy nestačí mať len vášeň.

Lipnutie

14.12.2022

Lipnutie je vždy a v každej situácii negatívne. Časté býva lipnutie v partnerskom zväzku. Aj keď majú partneri medzi sebou láskou naplnený harmonicky vzťah, lipnutie ho môže len narušiť, v horšom prípade celkom zničiť. V prípade, keď sa partneri rozídu, pretože láska vyprchala a jeden z partnerov naďalej lipne na bývalom partnerovi, ide o silne patologicky jav. [...]

Tuzex

20.09.2022

Detstvo aj dospievanie som prežil v obci v bezprostrednej blízkosti nášho hlavného mesta. V tom období, na prelome sedemdesiatych o osemdesiatych rokov minulého storočia, bol u nás v krajine akútny nedostatok určitého druhu tovaru. Dalo by sa vlastne povedať, že všetkého tovaru. Optikou mladého chalana sa to prejavilo najmä v móde, teda v obliekaní a samozrejme [...]

Nole

09.01.2022

Myslím, že už od roku 2008 chodím s celou rodinou za dvojicou ľudí, manželmi, ktorí žijú v chalúpke v hlbokom lese nad Terchovou. Tí ľudia sa rozhodli, žiť mimo civilizácie bez elektriny a wifi, ale to nie je v tomto príbehu teraz podstatné. Postupne týchto manželov objavili stovky pútnikov, alebo ak chcete hľadačov zo Slovenska aj Čiech. Nikomu nevadia so svojim [...]

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Joe Bide, stav únie

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci bez ohľadu na výsledok volieb

30.04.2024 06:09

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu.

Robert Fico, Peter Pellegrini, Andrej Danko

Hlas získal na úkor Smeru. Voliči však vládny valec oceňujú: PS získalo nových voličov, opozícia musí zabrať

30.04.2024 06:00

Aj keď sa Progresívnemu Slovensku podarilo získať aj nových voličov, s ostatnými lídrami opozície si ich medzi sebou len prelievajú. Kým koalícii to stačí, opozícia musí vyriešiť svoju budúcnosť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 183682x
Priemerná čítanosť článkov: 4710x

Autor blogu

Kategórie