Založ si blog

Nasledujte vodcu

Dnes som sa opäť, ako každý týždeň, postavil disciplinovane do rady na antigénový test. Aby som mohol ísť pracovať, v mojom prípade aj vysielať do rádia. Ten pocit , keď som stál s tou masou ľudí a najmä nevydarený výter z môjho nosa, ktorý mi spôsobil nepríjemné krvácanie z nosa, ma primäli k napísaniu nasledujúcich riadkov.

Takmer 16 rokov pracujem v manažmente veľkej mediálnej skupiny na Slovensku. Aby ste boli ako mediálny hráč úspešný, tak veľkú časť prostriedkov investujete do prieskumov. Nie len na testovanie hudby, ktorú chcete hrať z rádií, ale zaujímajú nás aj mapovacie štúdie. Zistiť sociálne správanie Slovákov, spoznať ich návyky, potreby, túžby, radosti, starosti. Je to dôležité a verte, že každý relevantný mediálny hráč všade na svete, si nevyhnutne robí podobné mapping study.

Nadnárodná prieskumná agentúra nám niekoľkokrát do roka regrutuje presne vybratú vzorku Slovákov. Dospelých obyvateľov našej krajiny. Za tie roky sme takto „otestovali“ tisíce respondentov. Osobne som vyhodnocoval detailne, aj s pomocou našich zahraničných konzultantov, desiatky mapovacích štúdií, teda tá vzorka ľudí, ktorých som cez dotazníky mohol spoznať, ide do naozaj vysokých čísiel.

Ľudia na Slovensku dobrovoľne a radi zapínajú večer komerčné televízie a pozerajú programy ako Horná dolná, Tvoja tvár znie povedome, Farma, Zámena manželiek a mnoho iných programov, ktoré nájdete v programovej skladbe deň čo deň. Ľudia objektívne a radi čítajú bulvár, preto s jasným náskokom vedie v rebríčku predajnosti denník Nový čas a v časopisoch je líder na trhu cez desaťročie Plus sedem dní. O počúvanosti rádií a hudobného vkusu respondentov nebudem bližšie hovoriť, to je totiž práve môj každodenný job, dovolím si vás len ubezpečiť, že to čo počujete denne z najpočúvanejších komerčných rádio staníc, je len reálne zrkadlo hudobného vkusu našich občanov. Žiaden Šostakovič, ale ani Herbie Hancock a áno, ani Katarzia či Andrej Šeban.

Tak ako tu niet komerčnej televízie, ktorá vám odvysiela v hlavnom vysielacom čase operu, koncert, ba dokonca ani zmysluplný európsky film.

Ak tu teda hľadáte kultúrnosť, duchaplnosť, estetiku či nebodaj zmysluplné posolstvo, tak ste vedľa. Okrem toho je doležíte vedieť, že majorite ľudí celkom chyba kritické myslenie. Nasledujú vodcu, často bezmyšlienkovite. Vnímam to prakticky denne.

Prečo to však píšem? Je z môjho pohľadu celkom zrejmé, že politici sú len zrkadlom obyvateľov krajiny, v ktorej vládnu. Ten náš premiér, je teda z môjho pohľadu signifikantný príklad číreho zrkadlenia tých Slovákov, ktorých skúmame v spomínaných „mapovačkach“. Nie veľmi vzdelaný, prostoreký, s nízkou mierou sebareflexie, trošku vzťahovačný a so silným presvedčením, že každý naokolo mu ubližuje, alebo sa o to aspoň usiluje. Nuž a slovenské špecifikum: Všetci okolo neho kradnú! Na zlodejstvo sú Slováci enormne citliví. Súvisí to najmä s historicky nižším sebavedomím nášho národa a roky trvajúcim strádaním. Preto veľmi citlivo reagujú na materiálne bohatstvo, ale žiaľ aj akýkoľvek úspech spojený s významnou finančnou odmenou . Aj tá Petra Vlhová bude milovaná, len dovtedy dokedy významne nezbohatne. To sa na Slovensku neodpúšťa.

Myslím, že dobrý príklad je momentálne sudkyňa, ktorá je takmer rok v kolúznej väzbe, aktuálne na prahu života a smrti, ale nebadám, žiadne veľké pobúrenie u občanov Slovenska. Dôvod je ten, že tá žena je onálepkovaná, ako skorumpovaná. Vraj brala úplatky. To, že sa denne pokúša o samovraždu, že má doma deti, rodinu, že je to nepochybne ľudská bytosť a je vo vyšetrovacej väzbe nehorázne dlhý čas, čo je neštandardné v akejkoľvek inej európskej krajine, veľmi nikoho nezaujíma. Lebo ona kradla. Vraj.

Nuž, keďže som vám v úvode priblížil mediálne priority Slovákov, tak ma to vlastne ani neprekvapuje. Neprekvapuje ma to však najmä preto, lebo ľudia sa správajú vlastne rovnako stále. Menia sa len okolnosti. Ľudia zostávajú rovnakí.

Celkom na záver, viem a nepochybujem o tom, že aj čitateľ tohto blogu môže aj v tejto chvíli počúvať klasickú hudbu, byť milovník opery, alebo pozerať kvalitné filmy na ČT art, alebo iných kanáloch. Buďte si však celkom istí, že ste len výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo. Je vás šialene málo.

Lipnutie

14.12.2022

Lipnutie je vždy a v každej situácii negatívne. Časté býva lipnutie v partnerskom zväzku. Aj keď majú partneri medzi sebou láskou naplnený harmonicky vzťah, lipnutie ho môže len narušiť, v horšom prípade celkom zničiť. V prípade, keď sa partneri rozídu, pretože láska vyprchala a jeden z partnerov naďalej lipne na bývalom partnerovi, ide o silne patologicky jav. [...]

Tuzex

20.09.2022

Detstvo aj dospievanie som prežil v obci v bezprostrednej blízkosti nášho hlavného mesta. V tom období, na prelome sedemdesiatych o osemdesiatych rokov minulého storočia, bol u nás v krajine akútny nedostatok určitého druhu tovaru. Dalo by sa vlastne povedať, že všetkého tovaru. Optikou mladého chalana sa to prejavilo najmä v móde, teda v obliekaní a samozrejme [...]

Nole

09.01.2022

Myslím, že už od roku 2008 chodím s celou rodinou za dvojicou ľudí, manželmi, ktorí žijú v chalúpke v hlbokom lese nad Terchovou. Tí ľudia sa rozhodli, žiť mimo civilizácie bez elektriny a wifi, ale to nie je v tomto príbehu teraz podstatné. Postupne týchto manželov objavili stovky pútnikov, alebo ak chcete hľadačov zo Slovenska aj Čiech. Nikomu nevadia so svojim [...]

požiar

V Čani horeli obydlia, oheň sa rozšíril do zberného dvora. Dym bolo vidno aj z Košíc

30.04.2024 21:43

Požiar sa šíril rýchlo horľavými konštrukciami obydlí, v zbernom dvore následne horeli plasty.

električka snd

Ministerstvo električku popred SND neodmietlo. Divadlo argumentuje garážami a štúdiám neverí

30.04.2024 20:53

Vedenie SND si okrem toho plánuje dať posúdiť výsledky štúdií, na ktoré sa hlavné mesto odvoláva

Covid

EMA požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou

30.04.2024 20:19

Najrozšírenejším variantom na svete je teraz variant JN.1, ktorý "predbehol" subvariant XBB

Javelin, vojna na Ukrajine, vojaci, raketomet, protitanková strela

Čaputovej poradkyňa: Vláda vníma to, čo sa deje na Ukrajine ako bezpečnostnú hrozbu, rozdiel v porovnaní so susedmi je v rétorike

30.04.2024 19:07

Kobzová tvrdí, že Poľsko sa jednoznačne vybral cestou, „ak chceš mier, priprav sa na vojnu“.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 183718x
Priemerná čítanosť článkov: 4711x

Autor blogu

Kategórie